I Oslo kommune jobber vi for å forebygge og behandle underernæring hos personer som har tjenester i hjemmet. Vi bruker Malnutrition Screening Tool (MST) og kroppsmasseindeks (KMI) for å vurdere om en person har risiko for underernæring. Ved risiko skal det gjøres en individuell kartlegging. Hensikten med kurset er å øke forståelsen for hvordan resultatene fra risikovurdering og individuell kartlegging kan brukes i planleggingen av videre ernæringstiltak. 

Om dette kurset

Kurset er delt i fire deler, og består av teori, film og oppgaver. Det tar ca. 1-1,5 timer å gjennomføre kurset. For best mulig opplevelse bør PC ha lyd. På slutten av hver del står det "Forstå mer ...". Der finner du relevante ressurser om du ønsker videre fordypning. 

  • DEL 1: Underernæring
  • DEL 2: Kartlegging av ernæringssituasjonen
  • DEL 3: Fra individuell kartlegging til mål og tiltak
  • DEL 4: Oppfølging og evaluering av ernæringstiltak

Innholdet i kurset er i tråd med Oslo kommunes byomfattende rutine «Forebygging og behandling av underernæring - tjenester i hjemmet». Rutinen finner du i «Håndbok: Ernæring - For tjenester i hjemmet» i Oslo kommunes kvalitetssystem EQS. Før du tar kurset anbefaler vi at du gjør deg kjent med denne. 

Målgruppe

Målgruppen er tjenesteansvarlige (TA), primærkontakter (PK) og andre fagpersoner i tjenester i hjemmet, som leder mener er egnet for å gjennomføre MST og individuell kartlegging. 

Mål

Etter å ha gjennomført kurset, er målet at du skal ha: 

  • Kunnskap om sammenhenger mellom ernæring og helse/funksjon.  
  • Kunnskap om hvordan du vurderer risiko for underernæring hos personer som har tjenester i hjemmet. Forstå sammenhengene mellom verktøyet MST, kroppsmasseindeks (KMI) og risiko for underernæring.
  • Kunnskap om hvordan du følger opp videre når du avdekker risiko for underernæring. 
  • Kunnskap om hva som inngår i en individuell kartlegging av ernæringssituasjonen, når det er funnet risiko for underernæring
  • Kunnskap om hvordan du kan bruke resultatene fra individuell kartlegging som grunnlag for tiltak og mål i videre oppfølging
  • Kunnskap om oppfølging og evaluering av ernæringstiltak
  • Kjennskap til Oslo kommunes byomfattende rutine for forebygging og behandling av underernæring i tjenester i hjemmet. 

Kurset er utarbeidet av Helseetaten, Oslo kommune og er testet av medarbeidere i tjenestene.


Sist oppdatert
05.06.2025
Læringsformat