Barnevern + skole = Skolelos

Unge med tiltak fra barnevernet klarer seg dårligere på skolen enn andre jevnaldrende. Hjelpetiltaket Skolelos skal gi barneverntjenesten kompetanse på å støtte og følge opp ungdom slik at de kan mestre skolen. 

Hva er Skolelos

Skolelos er et nytt, kunnskapsbasert hjelpetiltak som skal øke skolegjennomføring blant ungdom med barnevernstiltak i hjemmet. Tiltaket utgjør et av flere prosjekter i Bufdirs satsing for å bedre skole- og opplæringssituasjonen for barn i barnevernet.

Skolelos retter seg mot ungdom i alderen 12-18 år som mottar hjelp fra barneverntjenesten og har behov for støtte til å mestre skolehverdagen.

Målet med tiltaket er å bedre ungdommens skolesituasjon og hindre frafall fra videregående opplæring.

Alle skal ha like skolemuligheter

Det å mestre skolen og gjennomføre videregående opplæring er blant de viktigste beskyttelsesfaktorene mot utenforskap i voksen alder. Men for mange ungdom i barnevernet er skolen utfordrende. Sammenlignet med andre jevnaldrende har barn og unge med barneverntiltak langt lavere karakterer på ungdomsskolen og mye større risiko for ikke å fullføre videregående opplæring.

Tiltaket Skolelos er utviklet for å imøtekomme denne problematikken. 

Om kurset

Nettkurset Skolelos gir en grundig innføring i bakgrunnen for tiltaket, det faglige utgangspunktet og de tre stegene i Skolelosmodellen. Ved gjennomføring vil du kunne arbeide etter denne modellen.

Sist oppdatert
05.10.2021
Forutsetninger
Skolelos-kurset på KS Læring er introduksjonskurset til et to-årig opplæringsløp. Ved gjennomført nettkurs har den ansatte i kommunalt barnevern grunnkompetanse til å starte opp arbeidet som Skolelos.
Produsert av
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)
Kursansvarlig
Instruktører
Tidsbruk
Rundt 3 uker, inkludert refleksjonsoppgaver, quiz og video/poddcast.
Forventet innsats
Det er forventet at deltaker bruker et par hele arbeidsdager i uka i tre uker, eller 3-4 halve dager. Det er fullt mulig å gjennomføre hele kurset på kortere tid, men vi oppfordrer til å bruke tid og reflektere rundt de betydelige endringene en Skolelos-tilnærming innebærer.
Læringsformat
Nettkurs
Deltakervurderinger
Beklager, men det er ikke mange nok som har vurdert dette kurset ennå.
Kursvurderinger