Velkommen til kurs i Universell utforming av dokumenter

Hensikt med dette kurset er å gi deg:

  • God forståelse av viktigheten av universell utforming 
  • Kunnskap om hvordan du kan sørge for at dokumenter og dokumentasjon er tilgjengelig for alle brukere 


Tilgang til informasjon er en grunnleggende rettighet, og alle mennesker - uavhengig av funksjonsevne, alder eller bakgrunn – bør ha mulighet til å lese, forstå og delta i informasjonsutvekslingen. 
Dokumenter er en viktig del av kommunikasjonen. Vi dokumenterer blant annet gjennom brev, saker til folkevalgte organ, ulike rapporter og presentasjoner, og på våre nettsider. Ved å utforme alle dokumenter i tråd med prinsippene for universell utforming kan vi bedre sikre at informasjon når frem til mottakerne.

I dette kurset vil du lære prinsippene og bli introdusert for god praksis ved universell utforming av dokumenter. Vi gjennomgår blant annet hvordan struktur, format, farger og lenker kan utformes.

At kommunen sørger for at dokumenter er universelt utformet har mange fordeler. Blant annet vil flere mottakere forstå informasjon uten å måtte be andre om hjelp eller misforstå, og brukeropplevelsen blir derved bedre. Videre er universell utforming også en ivaretakelse av et etisk ansvar og overholdelse av lovpålagte bestemmelser, og styrker kommunens omdømme.

Når du har fullført dette kurset, ønsker vi at du kan skrive og utforme dokumenter som er tilgjengelige og brukervennlige for alle.

Kursets innhold: 

  • Hva er universell utforming 
  • Hvem er universell utforming for 
  • Prinsipper for universell utforming, og hvordan de kan anvendes
  • Tips og råd om hvor du kan lære mer

Kursets varighet: 30-60 minutter
Målgruppe: Ledere, saksbehandlere og andre som arbeider med dokumenter og dokumentasjon i kommunene
Tilrettelagt av: Kongsbergregionen, sekretariat for tjenesteutvikling 


Kursoversiktsbilde opphavsrett:  jannoon028 på Freepik.com


Sist oppdatert
04.01.2024
Kursansvarlig
Læringsformat