I desember 2019 i fikk Etikksatsingen i KS en styrking for å bidra inn i Meld. st. 24 Lindrende behandling og omsorg - Vi skal alle dø en dag, men alle andre dager skal vi leve. I tildelingsbrevet fra Helse- og omsorgsdepartementet står det blant annet:

Mange ansatte, pårørende og brukere står overfor krevende etiske dilemmaer i møte med døden. Mange kan synes det er vanskelig å snakke om døden. Det er behov for å styrke etisk refleksjon om døden, og å tilrettelegge for samtaler om døden, blant helsepersonell og mellom helsepersonell, pasienter/brukere og pårørende. Helse- og omsorgsdepartementet ønsker derfor å bidra til å styrke Samarbeid om etisk kompetanseheving slik at denne satsingen kan bidra til å etisk refleksjon rundt døden og livets slutt. 

En styrking av etisk refleksjon skal gi helsepersonell økt kompetanse om etiske spørsmål, og bidra til at helsepersonell får kompetanse og trygghet slik at de legger til rette for samtaler om døden med pasienter og pårørende. Gjennom samtaler om døden kan den som er syk og de pårørende få mulighet til å gi uttrykk for deres behov og preferanser. Slik skal styrkingen bidra til å styrke kvaliteten på lindrende behandling og omsorg.

E-læringsverktøyet Åpenhet om døden

Etikksatsingen har derfor laget et nytt e-læringsverktøy som heter Åpenhet om døden. Dette verktøyet er bygget over samme pedagogikk som «Etisk refleksjon» - ofte kalt Martin-filmen. Til dette verktøyet er det e-læringsfilm med refleksjonsoppgaver underveis, veileder for etisk refleksjon og en guide for refleksjon. I tillegg anbefaler vi at dere bestiller en gjennomarbeidet arbeidsbok til alle som skal ta kurset. Arbeidsboken er gratis og kan bestilles fra ordre@lupro.no

Innloggede brukere: få kurset på din egen Min startside



Sist oppdatert
15.02.2024
Produsert av
Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, arbeidstakerorganisasjonene innen helse og omsorg, samt KS.
Tidsbruk
Ca. 1 time per episode, inkludert etisk refleksjonstid
Læringsformat
Nettkurs