Kompetanseutviklingsprogram for Oppvekst hvor sentrale elementer er Menneskemøtepraksis, traumebevisst omsorg og hvordan få dette implementert i organisasjonen.

Kurset går over to påfølgende dager og gjennomføres i form av forelesninger, videofilmer, diskusjoner, erfaringsutveksling og praktiske øvelser. Det arbeides mye i smågrupper.

 

Kurset undervises av sertifiserte kursledere, som er lokale fagpersoner. Vivat har ansvar for utdanning av kursledere og kvalitetssikring av kurset. Vivat er et av flere oppfølgingstiltak etter Handlingsplan mot selvmord, og er forankret i Helsedirektoratet.

 

Om kurset Førstehjelp ved selvmordsfare

Årsakene til selvmordstanker er sammensatte og det kan være vanskelig å oppfatte faresignaler. Utdanning og trening i førstehjelp ved selvmordsfare øker muligheten for å forstå signalene og yte førstehjelp. Kurset er utviklet for å passe hjelpere med ulik faglig bakgrunn som møter selvmordsnære mennesker i sitt virke, samt frivillige og andre som i sine ulike roller kan komme i en hjelpeposisjon overfor mennesker der selvmord er et tema.

 

Kunnskap/ferdigheter som læres på kurset:

Førstehjelp ved selvmordsfare gir et verktøy for hvordan vi kan se og møte mennesker som tenker på selvmord. I løpet av kurset bevisstgjøres holdninger til selvmord, vi gjennomgår kunnskap om selvmordsatferd og viser en modell for intervensjon ved selvmordsfare. På kurset lærer man å: 

  • oppdage mennesker som har det vanskelig og kan være i selvmordsfare

  • stille direkte spørsmål om selvmordstanker

  • hjelpe personen i selvmordsfare til å snakke om det som er vanskelig

  • arbeide med usikkerhet om å leve eller dø

  • lage og iverksette en plan med vedkommende, hvor målet er å berge liv

  • bruke hjelperessurser i lokalsamfunnet





Forutsetninger
Ingen
Produsert av
Skien kommune, Oppvekst administrasjon
Kurssted
Kverndalen - se infotavle ved resepsjonen
Tid fra - til
29.01.2020 kl. 08.30-16:00 30.01.2020 kl. 08.30- 16.00
Tidsbruk
2 dager
Læringsformat
Arrangement
Ledige plasser
14 av 40
Påmeldingsfrist
26.01.2020