Her finner du ulike leksjoner innenfor økonomisystemet Visma Enterprise Økonomi med tilhørende systemer.

I dette kurset beskrives det hvordan Troms og Finnmark fylkeskommunes økonomimodell er bygget opp. Økonomimodellen er virksom fra 1.1.2020 og består av kontoplan med ni ulike dimensjoner til bruk i økonomisystemet.  

Målet er å bli kjent med kontoplanens dimensjoner slik at økonomistyring og daglig økonomiarbeid gjøres korrekt i økonomisystemet.

Målgruppe er ansatte med økonomioppgaver og ledere med økonomiansvar.


I fylkeskommunen skal utbetalinger/refusjoner som hovedregel skje ved mottak av faktura. Refusjoner til elever, pasienter og andre privatpersoner (uten organisasjonsnummer) kan imidlertid gjøres i Visma Økonomi Web uten at personene sender faktura til fylkeskommunen. Refusjoner til ansatte gjøres alltod i Visma HRM (lønns- og personalsystemet).

Om dette kurset

  • Kursets mål er å beskrive rutiner for refusjon (betaling) av utlegg til elever, pasienter eller andre personer som ikke er ansatt i fylkeskommunen. Refusjoner skal kun skje på bakgrunn av en kvittering/faktura e.l. dokumentasjon. Utbetalinger som skal lønnsinnberettes skal alltid refunderes via Visma HRM (lønns- og personalsystemet)
  • Målgruppe er ansatte med ansvar for oppgaven og ledere med anvisningsmyndighet (alle utbetalinger skal være anvist)
  • Innhold i kurset er henvisning til lover/forskrifter, beskrivelse av fylkeskommunens regler/rutiner, prosess-/arbeidsbeskrivelse, samt tips om evt. relaterte Visma eLæringskurs.

Dersom du skal bestille en vare eller tjeneste, må du kjenne til hvilke krav vi stiller til leverandørene når det gjelder å sende og merke faktura til fylkeskommunen. I tillegg må attestanter og anvisere kjenne til hvordan faktura kontrolleres og godkjennes i Visma. Merk av egne reiser ikke skal faktureres fylkeskommunen, men den enkelte reisende (ansatte). Den ansatte krever refusjon fra fylkeskommunen gjennom reiseregning.

Om dette kurset

  • Kursets mål er å informere ansatte i fylkeskommunen om hvilken informasjon om fakturaadresse, -innhold og -merking det er viktig at de gir leverandører når en bestilling blir gjort, og hvordan en mottatt leverandørfaktura skal behandles
  • Målgruppe er alle ansatte som gjør bestillinger i fylkeskommunen som skal resultere i en faktura til fylkeskommunen, og alle som konterer, attesterer og anviser faktura til fylkeskommunen. 
  • Innhold i kurset er den samme informasjon som vi informerer leverandørene om, samt regelverket knyttet til rollene som attestant og anviser i fylkeskommunen.

Ansatte og ledere som behandler (attesterer og anviser) fakturaer, registrerer eBilag og eOrdrer m.v. i økonomisystemet må ha kunnskap om hva som er forskjellen på mva-kompensasjonsloven og merverdiavgiftsloven, og kjenne til de ulike avgiftskodene i Visma.

Om dette kurset

Dette kurset gir en innføring i regelverket og rutinene når det gjelder behandling av merverdiavgift i fylkeskommunen, bl.a.:

  • Forskjellene mellom merverdiavgiftsloven og merverdiavgiftskompensasjonsloven
  • De ulike avgiftskodene i økonomisystemet Visma
  • Om hva du skal gjøre i forhold til merverdiavgift dersom du kjøper varer eller (fjernleverbare) tjenester fra utlandet 
  • Om hva begrepet «lovpålagte tjenester» innebærer i forhold til rett til krav om mva-kompensasjon
  • Om hvilke utgiftstyper som ikke gir rett til mva-kompensasjon (eller fradrag for inngående mva)
  • Om hva du som økonomiansvarlig på f.eks. en videregående skole gjør ved vurdering av om skolen har avgiftspliktig omsetning (f.eks. kiosksalg fra kantina på mer enn kr 50.000 pr år)
  • Om merverdiavgift ved internfakturering i fylkeskommunen
  • Om hva som er «omsetning» i forhold til KOSTRA og merverdiavgiftsloven, og hva som skiller dette fra fordeling av utgifter i fylkeskommunens regnskap
  • Om fakturabehandling for å unngå å tape mva-kompensasjon

  • Målgruppen for dette kurset er ansatte og ledere som konterer/attesterer og anviser faktura fra leverandører, utarbeider eBilag og eOrdrer og økonomiansvarlige/andre som har et særskilt ansvar for at egen enhet/virksomhet følger de regelverk og rutiner som er gjeldende for fylkeskommunen.

Fylkeskommunen utbetaler lønn og refusjoner til egne ansatte og i enkelte tilfeller til brukere (f.eks. elever og pasienter), betaler leverandører for kjøp av leverte varer og tjenester, i tillegg til utbetaling av svært mange tilskudds-/refusjonsordninger og overføringer der det ikke er snakk om et kjøp av varer eller tjenester. Vi oppfordrer spesielt deg som jobber med en av fylkeskommunens tilskuddsordninger eller ønsker å refundere/overføre (utbetale) til andre enn leverandører av varer og tjenester om å sette deg godt inn i hvilke rutiner som gjelder.

Om dette kurset

  • Kursets mål er å gi en oversiktlig og forståelig presentasjon av hvilke rutiner som gjelder for ulike utbetalinger fra fylkeskommunen, og spesielt hvordan ulike tilskudd/refusjoner og overføringer registreres (bokføres) i fylkeskommunens regnskap og senere utbetales fra fylkeskommunen
  • Kursets målgruppe er alle ansatte, inkl. attestanter og anvisere, som er involvert i arbeid med utbetalinger, og spesielt med tilskuddsordninger/refusjoner og overføringer.
  • Kursets innhold er både å gi opplæring spesielt i rutiner for registrering (bokføring inkl. dokumentasjon) og utbetaling av tilskudd/refusjoner/overføringer og vise hvordan Visma Enterprise skal brukes til registrering og utbetaling av slike.

Om Visma eLæring

Kursmodulene til Visma Enterprise eLæring inneholder opplæring for ledere, ansatte og kjernebrukere i Troms og Finnmark fylkeskommune i bruk av Visma innenfor fagområdene HRM (personal- og lønnsdelen), budsjett, innkjøp og fakturabehandling, fakturering, økonomi og rapportering.

Hvem bør ta eLæringskursene?

Ledere med økonomiansvar/anvisningsmyndighet og ansatte med arbeidsoppgaver knyttet til personal og lønn, budsjett, innkjøp og regnskap.

Hva vil jeg lære?

Kursene er kategorisert etter de ulike roller den enkelte har i Visma og hvilke fagområder som er aktuelle for brukeren.

Kurs for: Budsjett Fakturering HRM Innkjøp Økonomi
Ledere      X  X
Ansatte    X  X  X  X
Kjernebrukere  X  X  X  X  X


Gjennomføring

Tidsbruken på det enkelte eLæringskurset vil variere. Man kan jobbe individuelt eller sammen med andre. Noen kurs inneholder tester for å sikre oppnådd læring og gevinst av kurset.

Hvilke forkunnskaper må jeg ha?

Det kreves ingen spesielle forkunnskaper

Hvem har laget eLæringskursene?

eLæringskursene er utviklet av Visma og tilbys medarbeidere og ledere i Troms og Finnmark fylkeskommune

Hvordan logger jeg meg på?

For å få tilgang til Visma Enterprise eLæring, må du oppgi ett passord når du trykker på "Gå til påmelding". Passordet skal du ha fått tilsendt på epost.

Dette er et nettkurs for bestillere/attestanter/anvisere, for kontorpersonell, for ledere med budsjettansvar. Ansatte som skal attestere og anvise i Visma Økonomi må be virksomhetsleder om å delegere slik myndighet.

Om dette kurset

Nettkurset omhandler:

  • rutiner
  • økonomireglement
  • kontoplan/økonomimodell
  • mva-koder
  • osv.




Målgruppe: 

Alle ansatte. 

Formål/læringsmål: 

Informasjon om læringsplattformen Glup i Visma Enterprice og hvordan få tilgang. 

Kursbeskrivelse: 

Den gamle plattformen for eLæring i Visma er deaktivert og ikke lenger tilgjengelig. Plattformen erstattes med Glup som nå er klar til bruk i vår organisasjon. Glup er en læringsplattform som samler alle eLærings-videoer om Visma i en og samme portal.  I dette nettkurset finner du kort informasjon om den nye løsningen og hvordan du får tilgang til den.